Szombat, 2024-05-04, 3:54 PM
Reneszánsz ízek Ön hogyan képzel el egy reneszánsz lakomát?Hatalmas tálakon húsok illatoznak, nagyhangú urak, és gyönyörű ruhába öltözött hölgyeik kézzel eszik a csemegéket, és arany kupákból iszák a bort. Szívesen megkóstolna egy középkori finomságot? Receptajánló, reneszánsz fogások
Szekfűborslé a rántott harcsához, pontyhoz vagy más halakhoz Végy mazsolát, mézeskalácsot, egy zsemlét, snidlinget, és
tedd egy mozsárba, és törd jó apróra. Tedd fel a tűzre, és
főzd fel borral, majd nyomd át egy szitán, tedd ismét a tűzre,
és fűszerezd meg szegfűborssal, fahéjjal, sáfránnyal, tégy
bele egész mazsolát, kevés mézet és egy kevés ecetet, kóstold
meg, hogy elég ízletes-e, tedd bele a sült halakat, és tálald
meg. Kárász Ha megsóztad a kárászt, rakd egy fazékba. Metélj
vereshagymát réá, tégy köménymagot, eleven borsot, tört
gyömbért s szerecsendió-virágot is belé. Szűrj borsólevet réá
s ecetet, hadd főjön. Csinálj kevés levet néki. Mikor fel
akarod adni, pergelj meleg vajat réá: jóízű lészen
Sült kappan gyömbéres lében Végy egy jó bort, egy zsemlének a morzsáját, tedd fel a
tűzre, s ha jól felfőtt, nyomd át egy szitán, tedd ismét a
tűzre s hagyd félig befőni, utána fűszerezd meg gyömbérrel,
kevés borssal, sáfránnyal, kevés mézzel, sóval és öntsd a
felszeletelt kappansültre. Sült fácán, melegen, édeslével Végy bort, ecetet, sáfrányt, narancsot, nádmézet, citromot,
hogy sűrű légyen az nádméztűl. Hadd forrjon fel együtt. Jóízű
lészen. Szarvas hús vendég lével Ennek is az húsának megfőzésével s leve megcsinálásával
szintén úgy élj, az mint megmondtam. Ennek is az húsát, mikor
megabállod, az levében helyhezteted, savát, eczetjét, mézét,
jó módjával add meg, kevéssé meg is borsoljad, de ne
szerszámozd, úgy mintha azzal az levet nem kellene feladni az
uradnak. Ha almád, hagymád vagyon, az sem árt bűvön reá
vágnod, közrendet megelégéts vele. Az levet, az melyet
vendéglének hínak, így csináld. Az mely asztalra akarod az
vendégséget készéteni, hozass igen jó bort, nem abrak bort,
arra mess szélesen almát, körtvélt pirits s czifrázd azt is,
reá szeldeljed, fügét is vess reá, mondolát, malosa szőlőt,
mézet szintén annyit, mint az bor. Almát rántani Hámozd meg az almát, metéld négyfelé, hánd ki a magvát,
mártsd híg tésztába, tikmonyból csináltba, és forró vajba
rántsd meg, rakd egy tálba, nádmézzel hintsd meg. Almás-feketeribizlis torta Vagdalj almát aprón fekete tengeriszőlővel együtt. Rántsd
meg vajban fahajjal s nádmézzel. Hadd hűljön meg. Csináld vajas
tésztába, add fel. Aszúszőlő-bor kiváltképpen való Végy tengeriszőlőt – három fontot, fahajat – négy
lothot; főzd meg édesmustban, s töltsd oztán egy hordóba az
musttal együtt. Tizenkét nap alatt megtisztul. Élj télben véle.
Kiváltképpen jó beteg embernek és az öreg embereknek.
Megerősíti az gyomrot, májat és vesét. forrás: falusiturizmus.eu Szívesen megkóstolna egy középkori finomságot? Egy kis ügyességgel most készíthet roston sült sertéskarajt, fűszeres borral.
|
Honlap menüSection categoriesKeresésNaptár
Entries archive
Our pollBarátainkStatisztikaOnline összesen: 1 Vendégek: 1 Felhasználók: 0 |